Selv da McCains kampagne i sommers lå i ruiner forblev Minnesotas republikanske guvernør Tim Pawlenty en loyal støtte for senatoren fra Arizona i hans kamp for at vinde nomineringen. Den beslutning ser lige nu ud til at have båret frugt for den 47-årige politiker der nu er den der oftest bliver nævnt når listen med mulige vicepræsidentkandidater bliver diskuteret.
Vin Weber, et tidligere kongresmedlem fra Minnesota der nu tjener sit daglige brød som lobbyist i Washington, er en af dem der fremhæver Pawlentys kvaliteter som vicepræsidentkandidat:
- Først og fremmest, hans alder er attraktiv, siger Weber med henvisning til de næsten 25 år der skiller Pawlenty og 71-årige McCain.
- For det andet, han er ikke fra Washington. For det tredje, han repræsenterer en del af landet som bliver en vigtig kampplads. Og så balancerer han fint ved på den ene side at være totalt acceptabel for den konservative fløj i det republikanske parti, men samtidig deler han nogle af maverick tanker med McCain.
Vin Weber er ikke Pawlentys eneste beundrer i Washington. Sara Taylor, en tidligere medarbejder i Det Hvide Hus og veteran fra begge Bush-Cheney kampagner havde følgende at sige om Pawlenty:
- Afgjort den stærkeste kandidat til at være running mate, siger hun til hjemmesiden Politico.com.
- Han er en konservativ, rock n’ roll republikaner og en modvægt til dem der tror at det republikanske parti kun består af gamle og rige, siger Taylor og fortæller en historie om at hun havde besøgt guvernøren på hans kontor i St. Paul hvor hun mødte en guvernør der sad og hørte Bruce Springsteen.
Mend er er en anden faktor der taler i Pawlentys favør, i modsætning til Vin Weber der ind til for nyligt var politisk rådgiver for Mitt Romney, så har guvernøren tidligt og meget aktivt støttet McCains kandidatur, han har hjulpet med at overtale flere af sine republikanske guvernørkolleger til at hoppe på McCain-vognen helt tilbage fra december 2006 og han forblev loyal gennem hele sidste år.
- Han holdt ved i tykt og tyndt, fortæller en af McCains toprådgivere Charlie Black der betegner ham som en ”rising star” i partiet, men minder lige om at McCain selvfølgelig slet ikke har tænkt den slags tanker endnu.
Men det er bare et spørgsmål om tid før McCain har fået fjernet sin sidste rival, Mike Huckabee, og dermed skal fokusere fuldt ud på valget til november og diskussionen vil naturligvis også handle om hvem der skal stille op sammen med McCain, et emne i den diskussion vil helt sikkert inkludere Pawlenty, knægten fra et arbejderkvarter i St. Paul, Minnesota der var den første i familien der fik en universitetsuddannelse, en juraeksamen fra det lokale universitet i Minnesota.
To ting har en tendens til at komme igen når man læser Pawlentys biografi: ”lastbilchauffør” og ”ishockey”.
Han mor døde af cancer da han var 16 og han voksede op i et arbejderkvarter sammen med fire søskende og en far der kørte med mælk og var organiseret i den berømte og berygtede amerikanske transportarbejderfagforening Teamsters.
Pawlentys ishockeykarriere toppede i high school, men guvernøren kan stadigvæk ses en gang imellem med skøjterne på sammen med tidligere hockeyspillere, og sammen med en sund interesse for fiskeri – det efter ishockeyen er Minnesotas store besættelse – har man billedet af en helt normal fyr fra det amerikanske øvre midtvesten.
Billedet som den almindelige mand fra forstæderne kombineret med praktiske politiske evner der har gjort det muligt for en forholdsvis konservativ to gange at blive valgt til guvernør i en rimelig venstreorienteret stat med lange progressive traditioner.
- Han er et fænomenalt talent, siger Lawrence Jacobs der er professor i statskundskab på University of Minnesota, der sammenligner ham med tidligere præsident Clinton:
- Han er helt Clinton-agtig når det handler om at fange et publikum. Det driver Demokraterne til vanvid.
En af dem der har arbejdet med og mod Pawlenty er Roger Moe, en veteran i Minnesotas politiske liv der har været leder af Demokraterne i delstatssenatet, mens Pawlenty var leder af Republikanerne i det lokale Repræsentanternes Hus.
- Politisk er han pænt dygtig, der kan der ikke sættes spørgsmålstegn ved, vurderer Moe der tabte guvernørvalget til Pawlenty i 2002 og fortsætter:
– Han er en kvik fyr og meget charmerende, det kan der (heller) ikke sættes spørgsmålstegn ved, siger Moe der vurderer at Pawlenty er blevet mere konservativ efter at han har fået nationale ambitioner.
Ligesom McCain er Pawlenty heller ikke en favorit blandt sine konservative partimedlemmer og i 2002 tabte han en prøveafstemning blandt partimedlemmerne om hvem der skulle være republikanernes guvernørkandidat til en mere konservativ modkandidat, inden han vandt ved et senere partikonvent og han var heller ikke i stand til at samle sine partimedlemmer om McCains kandidatur – Minnesotas republikanere ville hellere have Mitt Romney.
I tråd med sine rødder I arbejderklassen har Pawlenty populistiske træk I sin politik, han er bl.a. tilhænger af at tillade parallelimporteret medicin fra Canada, noget som de store medicinproducenter er meget stærkt imod, men overordnet har han en ganske konservativ ”record” som guvernør. Han har vedtaget en lov som sætter en venteperiode op for kvinder der vil have foretaget en abort og har fået vedtaget en opblødning af statens våbenlovgivning.
Ligesom McCain er det på miljøområdet og finanspolitisk at Pawlenty tiltrækker sig negativ opmærksomhed fra højrefløjen. Sammen med andre guvernører har han anerkendt problemet med global opvarmning og han har brugt meget af sin anden periode siden han blev genvalgt i 2006 til at fremme energibesparelser og har sat et mål op om at staten skal have 25 % af sin energi fra vedvarende energikilder i 2025.
På skatteområdet har han også gjort sig upopulær ved at hæve skatten på en pakke cigaretter med 75 cent for at få balance på budgettet.
Skatteaktivisten Grover Norquist anerkender at det var en enlig svale og giver Pawlenty kredit for ikke at have brugt sidste års tragiske brokollaps på Interstate 35W til at hæve skatterne. Et katastrofe som også på anden måde har hjulpet Pawlenty.
- Han gjorde alt det Bush ikke gjorde ved Katrina, vurderer statskundskabsprofessor Steven Schier, der dog betegner Pawlenty som at være mere en overlever end en der er gennemgående populær i en stat der ikke har stemt på en republikansk præsidentkandidat siden 1972. Flere af de citerede personer i artiklen er enige i at selv om Republikanerne stiller med Pawlenty så er det langt fra sikkert at staten bliver farvet republikansk rød på valgnatten. Men, siger Vin Weber, der vil i det mindste blive kamp om den.
Og det er fordelen ved Pawlenty, for han er den eneste Republikanske guvernør i den del af landet, demokraterne sidder på guvernørposterne i næsten alle de store stater i midtvesten: Ohio, Pennsylvania, Michigan, Illinois og Wisconsin så der er i virkeligheden ikke så mange emner at tage af, og medierne i Minnesota dækker også store dele af to andre vigtige stater langs Mississippi-floden: Wisconsin og Iowa.
Pawlenty selv har indtil videre forholdt sig tavs på spørgsmålet om vicepræsidentkandidat, men han opfører sig allerede mere eller mindre som om han var det, han har været tre gange i Iowa, to gange i New Hampshire, tre gange i Michigan og også besøgt Florida og Illinois. Han har også været ved telefonen og samlet både støtte og penge for McCain.
Det er på ingen måde sikkert at Pawlenty bliver vicepræsidentkandidat, men som en siger:
”Han ville give en balance på holdet i forhold til McCain der er gamle, støvet og kedelig. Tim er ungdommelig, udadvendt og meget karismatisk.”
Den originale artikel fra Politico.com
19.2.08
Tim Pawlenty – McCains loyale støtte som vicepræsidentkandidat
Etiketter:
McCain,
Minnesota,
Republikanerne,
Vicepræsidentkandidat
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
3 kommentarer:
Hej,
Tak for de interessante skriverier!
Jeg er på jagt efter en enkel forklaring på hvordan systemet med Demokraternes 'superdelegates' fungerer. Kan du mon hjælpe?
Mvh
Anders
Det fungerer således at medlemmer af kongressen, guvernører og lokale partiformænd og medlemmer af hovedbestyrelsen har en stemme, på linie med de delegerede som er blevet udpeget/valgt ved primærvalgene. I modsætning til de valgte delegerede er de superdelegerede ikke forpligtet til at stemme på en kandidat.
Det er meget simpelt.
Tak!
Tankevækkende ud fra et demokratisk perspektiv, hvis deres stemmer kan blive udslagsgivende.
Send en kommentar